torstai 10. marraskuuta 2016

Paperi-T: Post-alfa


Henri ”Paperi-T” Pulkkinen on tarjoillut jo useamman vuoden ajan mielenkiintoisen vaihtoehdon ammattikorkeakoulun tradenomilinjan liiketoimintasuunnitelmien sivutuotteena syntyneelle valtavirtasuomiräpille. Paperi-T tuotantoineen on jäänyt allekirjoittaneelta kuitenkin kokonaan tutkan ulkopuolelle, sillä räppi ei ole koskaan ollut teekuppini niin suomeksi kuin englanniksikaan. Sivujaan myöten mustanpuhuva Post-alfa on kuitenkin koruttomine kansineen lupaavan tyylikäs ilmestys, jolta odottaisi huomattavasti enemmän kuin mitä Paperi-T:llä lopulta on annettavanaan.

Kokoelman nimi on tulkittu Cheekinä tunnetun Jare Tiihosen maskuliinista alfaurosmeininkiä kyseenalaistavaksi kannanotoksi, joka esittelee tosimiesmeiningin alla uiskentelvia pelokkaita ajatuksia ja epävarmuutta. Mielenkiintoinen ajatus jää kuitenkin useissa teksteissä lähinnä luettelomaisiksi ja aika itsestäänselviksi purskahduksiksi kuvitellun isäntämiehen päänsisäisestä maailmasta.
haluan uskoa jokaiseen pop-uppiin ja nigerialaiskirjeeseen
haluan että ansaitset satoja tuhansia dollareita
seuraavan 30 päivän aikana
spämmi on spämmiä jos vain päätät niin
our biggest ever summer sale
facebookin seinät kaatuu päälle
ja läppärin ruudulla pyörii taas hinttiaurinko
pelkään et sanon jotain tyhmää
ja joku tyyppi twitteristä tuhoaa mun elämän
voidaanko kommunikoida vain giffeillä
ahistaa.jpg
1000 tykkäystä ja yksikään niistä ei oo sulta
mitä jos elämäni rakkaus lähestyy mua inbox-viestillä
muista tarkistaa others-kansio
[s.18]
Välillä teksteissä kuitenkin välähtävät mielenkiintoiset ja pelottavatkin mielenmaisemat, joista Paperi-T ei vain viitsi lähteä avaamaan sen enempää. Edellisrunon kaltaisten pidempien avautumisten ohella Post-alfasta löytyy Daniil Harmsin Sattumia-kirjoituskokoelman omituisia tuotoksia henkiviä lyhyempiä tekstejä. Niiden välillä varsin julman metaratkaisukeskeinen, suorasukainen ja yksinkertainen tyyli virkistää kankeiksi jäävien pidempien tekstien välissä.
koira kuumassa autossa
riko ikkuna
kurista koira
[s.24]
Johannes Ekholm osasi kääntää muun muassa namedroppailun ja sosiaalisen median pilkkaamiseen keskittyneessä Rakkaus niinku -romaanissaan nykymenon reilusti satiiriksi ja voittamaan ronskeilla ylilyönneillä ainakin minut puolelleen. Kokonaisuutena Post-alfa on kyllä sinänsä mielenkiintoinen painajaisuni julkisuudesta ja taiteen tekemisestä osuvalla ajankuvauksella höystettynä, mutta niin sanottua sukupolviromaania etsivien kannattaa kyllä kääntyä mieluummin Ekholmin teoksen puoleen – Rakkaus niinkuun verrattuna Post-alfa tuntuu huomattavasti yksiniitisemmältä ja huumorintajuttomalta kokonaisuudelta, jota lehteillessään lukijalle nousee vahva yliyrittämisen maku suuhun.
mulla on kaulassa tommy tabermannin luut
niin paljon sua rakastan
[s.61]

Petter meinasi menettää uskonsa ihmiskuntaan viimeksi Helsingin kirjamessuilla, kun tapahtuman pisin nimikirjoitusjono kiemurteli Cheekin jaloissa.

Alkuperäinen ilmestymisvuosi: 2016
Kustantaja: Kosmos
Sivumäärä: 93
Kansikuva: Tuukka Tammisaari
Graafinen suunnittelu: Sanna-Reeta Meilahti
Lajityyppi: runot, proosaruno
Mistä saatu: arvostelukappale

2 kommenttia:

 1. Mä en ite lähtisi vertailemaan runokirjaa ja romaania keskenään, vaikka sukupolvikokemuksiksi on kumpaakin tituleerattu. Molemmat olen lukenut, mutta en jotenkin laittaisi näitä samalle viivalle vertailussa.

  Kuulin muuten, että Don Rosalla olisi ollut pisin nimmarijono? Me ei kyllä sillon oltu mestoilla joten en tiiä sit.
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskaltauduin asettamaan Rakkaus niinkun ja Post-alfan samalle viivalle sillä perusteella, että molemmat käsittelevät nykyajan pessimistissävytteistä henkistä ilmanalaa - toki omilla tavoillaan, mutta esimerkiksi niiden ahdistuneessa tunnelmassa on paljon yhteistä.

   Olin messuamassa perjantaina ja ainakin tuolloin Cheekin nimmaria haluavien letka veti pidemmän korren pieneen syrjäiseen koppiin ahdistetun Don Rosa -paran nimmaria jonottaviin nähden - muina messupäivinä tilanne on ollut varmasti toisenlainen ja olisin toki voinut ottaa sen huomioon tuossa loppulauseessani! -Petter

   Poista