tiistai 4. lokakuuta 2016

Kirjatrailereista
Olen nyt syksyllä aloittanut vuoden kestävien opettajaopintojen opiskelemisen, ja eräällä luennolla puhuimme edellisvuosien opiskelijoiden tekemistä kirjatrailereista osana kirjallisuuden opetusta ja oppilaiden lukumotivaation lisääjinä ja herättäjinä. Trailereita oli tehty mm. Juhani Ahon Papin Rouvasta ja Aino Kallaksen Sudenmorsiamesta. Keinoja kirjojen kuvaamiseen oli käytetty monin eri tavoin – esimerkiksi valitsemalla osuvia, mielenkiinnon herättäviä sitaatteja, musiikkia ja liikkuvaa kuvaa. Osassa “trailereita” oli käytetty hyvin elokuvallisia elementtejä, ja juonesta oli rakennettu mielenkiintoinen koukuttava elokuvatrailereiden keinoin. Innostuin ihan hirveästi - miten kuivakalta tuntuvan klassikon voikin pukea ihan uudenlaiseen asuun! Myös kustantajat ovat jonkin verran tehneet kirjoista trailereita, yksi esimerkki löytyy tästä linkistä.

Toisaalta olen myös törmännyt joihinkin hieman kiusallisiinkin kirjatrailereihin, erityisesti joidenkin nuortenromaanien kohdalla, joissa koitetaan kosiskella nuorta yleisöä raflaavien ilmauksien tai toiminnallisuuden avulla. Tällaiset trailerit tuntuvat hieman tunkkaisilta ja kirjan väkisin muokkaamiselta elokuvan muotoon.

Haluaisinkin kysyä, oletteko itse törmänneet kirjatrailerehin ja mitä mieltä olette? Pohdin jopa, voisiko joskus kokeilla kirja-arvion tekemistä trailerin muotoon – olisi mielenkiintoista kokeilla ilmentää jonkin romaanin tuottamia tunteita ja ajatuksia musiikin ja kuvan avulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti