sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Kirjastokäynnillä: Jätkäsaaren kirjasto


Opus ekan Kirjastokäynnillä-sarjassa on tähän mennessä käyty tutustumassa pitkään palvelleeseen Itäkeskuksen kirjastoon ja kymmenen vuoden ikään ehtineeseen Kymppikirjastoon, joten nyt on sopiva hetki perehtyä Helsingin kaupunginkirjastojen kuopukseen.

Jätkäsaaren kirjasto avattiin lauantaina 19. syyskuuta Tyynenmerenkatu 1:ssä sijaitsevaan Huutokonttoriin. Gunnar Taucherin suunnittelema tiilirakennus valmistui vuonna 1937 ja se on jäänyt uudemmista asuintaloista ja rakennustyömaista hiljalleen täyttyneeseen Jätkäsaareen muistona vanhoista ajoista. Huutokonttorin toisesta kerroksesta löytyvän lainaamon seinille onkin sijoiteltu hauskasti menneestä maailmasta kertovia valokuvia.
















Valoisa ja vaalea kirjasto on miellyttävä yllätys, vaikka se onkin tiloiltaan varsin pieni. Tämä tuli selväksi avajaispäivänä, kun lapsiperheet vaunuineen täyttivät kirjaston tilat. Peremmällä kirjastossa tilanne ei myöskään helpotu, sillä infotaulut, tuolit ja pöydät rajoittavat liikkumismahdollisuuksia vaunujen kanssa. Toivottavaa onkin, että lastenvaunuille kehitetään säilyttämispaikka tai kirjaston sisustusta muutetaan sen verran, että kirjastossa liikkuminen onnistuu ongelmitta.

Jätkäsaareen kirjasto on painottunut voimakkaasti lastenkirjallisuuteen, ja tämä näkyy heti aulassa odottavissa kirjahyllyissä. Kaunokirjallisuudelle on varattu tilaa yhden hyllyn ja Kirjasto 10:stä tutun pokkaritornin verran, kun taas perheen pienimmille suunnattu kirjallisuus on saanut huomattavasti enemmän hyllyrivejä. Lasten sarjakuvia ja lautapelejä löytyy myös kirjaston keskiosan hyllyistä. Lastenaineisto on tuotu Jätkäsaareen Ruoholahden kirjastosta.





































Jätkäsaaren kirjaston panostaminen lastenkirjoihin on ymmärrettävää, sillä rakenteilla oleva kaupunginosa pyrkii houkuttelemaan taloihinsa lapsiperheitä ja vastaamaan näiden lukumieltymyksiin. Ahdas kirjasto ei kutenkaan ihan vielä istu näihin tavoitteisiin, sillä ahtaat tilaratkaisut, lastenvaunut ja innokkaasti juoksentelevat pienet kirjastossa kävijät ovat aika kestämätön yhdistelmä. Toisaalta avajaispäivän hälinän myötä kirjasto oli täynnä ihmisiä, eikä samanlaista ihmisvirtaa tuskin olekaan luvassa esimerkiksi tavallisena arkipäivänä.

Kirjasto pyrkii palvelemaan asiakkaitaan myös infokeskuksena. Kirjaston takaosassa oleva lava katsomoineen, jonka penkit soveltuvat mainiosti myös lukemiseen, on tyylikäs ja rento kokonaisuus, mutta muuten tätäkin ominaisuutta olisi voinut vielä kehittää.

Pahiten infokeskuksen puolelta onnahtavat melkoista yrityspropagandaa sisältävät, Jätkäsaaren rakennushankkeita valottavat valtavat infokankaat. Niiden sisältämän tiedon olisi voinut heijastaa esimerkiksi lavan omalle valkokankaalle PowerPoint-esityksen muodossa tai tarjota muussa sähköisessä muodossa - näin saataisiin lisää tilaa kirjahyllyille tai vaikka pöytiä ja tuoleja lukemista ja hiljaista työskentelyä varten.

Toivottavasti tulevaisuudessa Jätkäsaaren rakennusprojektien valmistumisen myötä kirjastokin malttaa luopua infon määrästä tai ainakin miettiä, miten sitä kannattaisi esittää ja jakaa käytännöllisemmin - esimerkiksi kirjastossa nyt jo esillä olevat puiset pienoismallit Jätkäsaaresta ja Ruoholahdesta esittävät saman tiedon paljon mielenkiintoisemmalla ja visuaalisemmalla tavalla.






















Selvästä keskeneräisyydestään huolimatta Jätkäsaaren kirjasto jättää positiivisen vaikutelman, vaikka viimeistelemättömyys paistaa jo kirjaston aulassa. Vaatimaton kaunokirjallinen valikoima on kirjojen suurkuluttajalle tietysti melkoinen miinus, mutta toisaalta se toimii samalla tavalla kuin Kirjasto 10:n vastaava - kirjastosta on helppoa löytää itselleen nopeasti lukemista. Yllättävän monipuolinen pokkaritornikin pitää sisällään uusimpia taskupainoksia kirjoista.

Alkutaipaleellaan olevan Jätkäsaaren kirjaston toivoo kuitenkin monipuolistuvan ja kehittyvän tästä ja kuitenkin samalla säilyttävän kirjastomaisuutensa infokeskuksena toimimisen ohella. Erityisesti kaunokirjallisen puolen soisi saavan vielä enemmän elintilaa, ja sen ja kirjaston muiden palveluiden kehittymistä ja tapahtumia voi seurata lainaamon kotisivuilta.





Teksti: Petter

Kuvat: Jenni

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen ja kattava teksti! Ajattelin myös käydä tutustumassa Helsingin eri kirjastoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Eri kirjastoissa käyminen tekee lainaamoreissuista heti paljon mielenkiintoisempia. Uusista kirjastoista tuntuu myös, kumma kyllä, löytyvän ihan eri lailla luettavaa kuin omasta lähikirjastosta. -Petter

      Poista