tiistai 3. heinäkuuta 2018

Ruth Ware: Nainen hytissä 10



Ruth Waren Nainen hytissä 10 on hyytävän varmaotteinen jännäri. Toimittaja Laura ”Lo” Blacklockin työreissu huippuristeilijän kyydissä muuttuu varsin nopeasti painajaismaiseksi laivamatkaksi, kun Lo pääsee valonarkojen tapahtumien jäljille. Naapurihytissä majaansa pitävä nainen katoaa, ja paatin henkilökunta ei ole tietävinään tapahtuneesta saati matkustajasta – kymppihytin kun pitäisi olla matkustajaluettelon mukaan tyhjillään. Lo huomaa kuitenkin olevansa itse vaarassa, kun kaikki merkit salaperäisestä naisesta katoavat yksi toisensa jälkeen…

Ware osaa aloittaa romaaninsa uskomattoman räjähtävällä tavalla, joka määrittää oivallisesti jännärin tunnelman ja raamittaa sen päähenkilön mielenmaailman – Lo`n yhteenotto kotiinsa livahtaneen murtomiehen kanssa jättää muutenkin henkisistä ongelmista kärsivään hahmoon jälkensä. Paniikkikohtauksista kärsivä Lo yrittää turruttaa pelkojaan ja ahdistustaan laivan juomatarjoilujen avulla, ja jännittävät ja karut juonenkäänteet tuntuvat entistä julmemmilta, kun Lo-parka joutuu kokemaan ne vuoroin krapulassa tai humalassa.

Nainen hytissä 10 tuo roiman kauhallisen inhorealismia mutta myös toisaalta inhimillistä kärsimystä perinteiseen dekkarimeininkiin, kun omien mörköjensä kanssa kamppaileva hahmo rimpuilee tosimaailman kauhujen kanssa vihamielisessä ympäristössä. Nainen hytissä 10 osaa iskeä kylmäävän vaihteen päälle kuvatessaan Lo´n pyristelyä painostavissa sosiaalisissa tilanteissa – luksusristeilijän omistajan ja muiden silmäätekevien tenttaaminen mahdollisesta veriteosta on kaikkea muuta kuin helppoa puuhaa.
Otin lasin ja siemaisin varovasti samalla kun yritin saada ajatukseni järjestykseen. Samppanja oli värisyttävän hapanta, ja melkein irvistin, mutta tajusin miten töykeältä se Bullmerista vaikuttaisi.
   ”Minä vain… Tästä on vaikea puhua.”
   ”Nilssonista”, Bullmer usutti. ”Kysyit, olinko puhunut hänen kanssaan.”
   ”Niin. Koska jouduin soittamaan hänelle eilen illalla. Kuulin… viereisestä hytistä kuului jotain. Kympistä”, sanoin ja keskeytin.
   Richard kuunteli, mutta niin kuuntelivat kaikki muutkin. Lars suorastaan ahneesti. Minulla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin jatkaa, mutta ehkä kuulijoista olisi loppujen lopuksi hyötyä. Vilkaisin pikaisesti kasvoja ympärilläni, yritin tarkkailla jokaisen reaktioita ja etsin syyllisyyden tai ahdistuksen merkkejä. Kolmesta kuulijastani Larsin kosteat, punaiset suupielet olivat kääntyneet skeptisesti alaspäin ja Chloen vihreät silmät ammottivat peittelemättömän uteliaasti. Vain Cole näytti huolestuneelta.
[s. 196]

Siinä missä Lo´n hahmo on miellyttävän monitasoinen ja inhimillinen tuttavuus dekkarin päähenkilönä, eivät muut hahmot tee yhtä onnistunutta vaikutusta. Risteilyn matkustajien joukossa on turhan paljon yksiulotteisiksi tuttavuuksiksi jääneitä vallasväen ja lehdistön edustajia, jotka eivät kaikessa kliseisyydessään juuri kiinnosta lukijaa eivätkä aina nivoudu luontevasti mukaan muuhun kokonaisuuteen. Esimerkiksi Lo´n minglauskisat muita sopulikollegoita vastaan eivät ole kovinkaan mielenkiintoista luettavaa, vaikka Ware vähän yrittääkin pöyhiä hyödyntämiään stereotypioita.
Katsoin häntä savuverhon läpi. Toimittajien juorujen mukaan Tina oli kavunnut yhtä ylemmäs toimituksen hierarkiassa lukuisten nuorten naisten tuella ja päästyään lasikaton läpi hän oli vetänyt tikkaat ylös perässään. Muistin Rowanin kerran sanoneen: Tina on niitä naisia, jotka pitävät estrogeenin hitustakin neukkarissa uhkana omalle olemassaololleen.
   Jotenkin Rowanin väitteet eivät ihan sopineet edessäni seisovaan naiseen. Muistin ainakin yhden entisen työkaverin sanoneen, että hän oli uransa velkaa Tinalle. Katsellessani hänen voimakkaasti meikattuja ilkikurisia silmiään ajattelin, millaista oli mahtanut olla hänen sukupolvensa naistoimittaja, joka joutui kynsin hampain kipuamaan hyvä veli -verkostossa. Nykyäänkin oli tarpeeksi kovaa. Ehkei ollut Tinan syy, ettei hän voinut avittaa jokaista naispuolista työkaveriaan.
[s. 134]

Sitä vastoin Nainen hytissä 10 on jännittävän loppupuoliskonsa osalta yksi parhaita lukemiani dekkareita todella pitkään aikaan – Ware yllättää lukijansa kymppihytin naiseen liittyvällä kuviolla todella tyrmäävästi. Tätä käännettä seuraavat armottomat tapahtumat pitävät lukijan taitavasti koukussa romaanin viimeisille sivuille asti. Jännittävän tunnelman luomisen suvereenisti hallitseva Ware uskaltaa siirtyä uhkarohkeasti täysin erilaisten juonikuvioiden pariin, jotka eivät jää viihdyttävyydessään ja kylmäävyydessään todellakaan muun sisällön varjoon.

Nainen hytissä 10 on siis takuuvarma lukunautinto psykologisten trillereiden ystäville, jotka kaipaavat mukaansatempaavaa viihdettä kesäpäiviinsä. Heikkohermoisempien ei kuitenkaan kannata ottaa Waren opusta mukaan esimerkiksi ruotsinlaivalle, sillä romaanin sakeaan tunnelmaan uponnut lukija saattaa kuulostella aluksen kolinoita ihan uusin silmin (tai korvin).


Petter valtaa ruotsinlaivan jälleen heinäkuussa parin paattireissuttoman vuoden jälkeen.

Alkuteos: The Woman in Cabin 10 
Alkuperäinen ilmestymisvuosi: 2016
Suomennos: Terhi Kuusisto 
Kustantaja: Otava
Sivumäärä: 350
Lajityyppi: psykologinen romaani, jännitys
Mistä saatu: arvostelukappale

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti