sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Kirjastokäynnillä: Itäkeskuksen kirjasto







Itäkeskuksen kirjasto on osa kulttuurikeskus Stoaa, johon kuuluu kirjaston lisäksi mm. työväenopisto, nuorisoasiankeskus ja persoonallinen Café Stoa. Itäkeskuksen kirjasto tarjoaa laajan kattauksen palveluja – niin lukupiirejä, lukuvalmennusta kuin asianajopäivystystäkin. Uusimpana uutuutena voi kirjastosta lainata itselleen kahdeksi viikoksi ukulelen!

Sympaattiset kesälehmät toivottavat vieraat tervetulleiksi.

Stoan ulkoasu on punatiilinen ja pelkistetty, ja kulttuurin kukoistus näkyy myös sen sisustuksessa. Vaikka sisustus on pääosin seesteistä ja asiallista, silmä bongaa lukuisia yksityiskohtia joka nurkasta, ja kirjastonkin viihtyvyyteen on panostettu huolella – mikä ei todellakaan ole itsestäänselvyys.





Taidetta löytää joka nurkasta, kun sitä vain jaksaa aktiivisesti etsiä


Huolella mietittyjä yksityiskohtia lastenosastolta




Ylemmän kerroksen täyttävät laaja musiikkiosasto, lasten- ja nuortenkirjat sekä tietokirjallisuus. Myös suuri palvelualue on heti kirjaston aulassa; harvemmin kirjastoissa näkee vuoronumeroita!

Erityisesti lasten- ja nuortenosastoon on panostettu, ja alueella näkeekin paljon erityisesti alakoululaisia viettämässä iltapäiviään. Osasto onkin saanut paljon suuremman tilan kuin monissa pienemmissä kirjastoissa, joissa nuortenkirjallisuus katetaan yhdellä hyllyllä.

Musiikkiosaston kohokohtia
Itäkeskuksen kirjasto aloitti toimintansa vuonna 1984 nimellä Puotinharjun kirjasto. Suositun kirjaston tiloja on laajennettu 1990-luvulla, muun muassa nuorten osasto on myöhemmin lisätty tiloihin. Myös pohjakerros on otettu käyttöön myöhemmin, missä nykyään sijaitsevat mm. aikuisten kaunokirjallisuus, lehdet, sarjakuvat, ulkomainen kaunokirjallisuus, lukusali ja kokoushuoneet.





Alakerran hyllyjen aarteita

Kirjasto palvelee käyttäjäänsä laajojen kokoelmien lisäksi lukuisilla eri kielillä. Opus eka bongasi esimerkiksi käyntipäivänään lastenosastolla esillä olleen kiinankielisten lastenkirjojen kokoelman.

Itäkeskuksen kirjastossa käytetään värikkäitä lappuja luokittelemaan aineistoa - tosin kirjabloggaajan näkökulmasta kirkkaanpunaiset tarrat mangan etukannessa (!) eivät ole kovin esteettisiä.

Itäkeskuksen kirjastosta on helppoa löytää itselleen mieluinen soppi, jonne asettua lukemaan, opiskelemaan tai muuten vain hengähtämään. Laaja aineisto takaa sen, että uusiin löytöihin törmää joka käyntikerralla, ja elävä kirjastokulttuuri on hyvässä hapessa täällä idän risteyskohdassa. Kirjastolla on myös oma blogi.

Itäkeskuksen kirjasto on osoitus elävästä kirjastosta ja siitä, miten se pyrkii palvelemaan asiakkaitaan monipuolisesti, kuitenkaan unohtamatta kirjastojen päätehtävää. Se pyrkii kohti vuorovaikutteista kirjastoa ja todella palvelemaan asiakastaan, ja varmasti monenlaiset kohderyhmät ovat löytäneet kirjaston tarjonnan.

Stoan edessä sijaitseva taideteos –  ylösalaisin oleva sininen pöytä?

Teksti: Jenni
Kuvat: Petter

2 kommenttia:

  1. Kiva kirjastojuttu. Muista kirjastoista on aina mukavaa katsella kuvia. Näköjään Myyrä on suosittu hahmo muuallakin kuin Oulun pääkirjaston lanu-osastolla. :) Tuo viimeisen kuvan tilataide menee kyllä minulta ohi, mutta enpä minä taiteesta mitään ymmärräkään... :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Jokaisessa kirjastossa on aina jotakin kivaa persoonallista. Joo, tuota sinistä teosta on tullut katseltua ja pohdittua, että mikähän se oikein on. :) -Jenni

    VastaaPoista