tiistai 25. elokuuta 2015

Jenni Japanissa: Mitä nuoret partiolaiset lukevat?





Jenni vietti kesästään neljä viikkoa Japanissa ja oli matkan aikana pari viikkoa vapaaehtoistöissä partiolaisten 23. maailmanjamboreella. Neljän vuoden välein pidettävälle partioleirille kokoontui noin 33 000 partiolaista 147 maasta. Monilla osallistujilla oli mukanaan myös matkalukemista, ja Jenni otti selvää, mitä nuoret maailmankansalaiset lukevat ja mitä he suosittelisivat suomalaisille luettavaksi.


Saki, 21, Japani

Mikä sai sinut lähtemään jamboreelle?
-Minua kysyttiin vapaaehtoiseksi auttamaan Unicefia leirille, ja minulla oli aikaa tulla.

Mitä luet tällä hetkellä ja mitä olet pitänyt siitä?
-Tomihiko Morimin romaania Yoru wa mijikashi arukeyo otome, joka kertoo yliopisto-opiskelijan elämästä. Tarina sijoittuu Kiotoon, ja romaanin maailma ei aina toimi tavallisen maailman tavoin.

Ketä oman maasi kirjailijaa suosittelisit suomalaisille luettavaksi?
-Jo edellä mainittua Tomihiko Morimia, koska hän kirjoittaa tavallisista japanilaisista opiskelijoista. Hänen kirjoissaan käsitellään tyypillisiä ongelmia, joita nuoret japanilaiset kohtaavat, ja hänen teostensa avulla lukija voi ymmärtää enemmän japanilaisia.


Novia, 21, Indonesia

Mikä sai sinut lähtemään jamboreelle?
-Minulla ei ollut mitään ohjelmaa kesälomalle, ja päädyin yliopiston kautta auttamaan leirille.

Mitä luet tällä hetkellä ja mitä olet pitänyt siitä?
-Kaisuke Hachimanin Yonjiyuukiyuusai mikeiken sutsutoko kaigo hajimemashita -mangaa. Teoksessa erikoista on, että keski-ikäinen mies aloittaa uuden työn sairaanhoitajana. Japanissa on erikoista aloittaa uusi ammatti vanhemmalla iällä, se on hyvin epätyypillistä.

Ketä oman maasi kirjailijaa suosittelisit suomalaisille luettavaksi?
-Pramodeya Ananta Toeria. Esimerkiksi hänen historiallinen teoksensa Bumi Manusia (This Earth of Mankind) kertoo hollantilaisista ihmisistä, jotka imperialisoivat Indonesian, ja kuinka japanilaiset hyökkäsivät Indonesiaan.

Suosittelisin myös Andrea Hiratan teosta  Laskar Pelangi (The Rainbow Troops), joka perustuu tositapahtumiin ja on hyvin kuuluisa. Romaani kertoo nuoresta pojasta, joka kamppailee ystäviensä kanssa oikeudesta saada opiskella kotisaarellaan, jossa alakoulun käyminen loppuun on suuri saavutus.


Odile, 19, Ruotsi

Mikä sai sinut lähtemään jamboreelle?
-Lähdin siksi, koska olin viime maailmanjamboreella Ruotsissa neljä vuotta sitten, ja siellä oli todella hauskaa. Halusin käydä Japanissa ja ajattelin, että jamboree olisi hyvä tilaisuus siihen.

Mitä luet tällä hetkellä ja mitä pidät siitä?
-Suzanne Collinsin romaania The Hunger Games: Catching Fire (Nälkäpeli - Vihan liekit). Se on todella jännittävä ja hyvä, ja se on sopiva matkakirja, koska hektisellä leirillä sitä on helppoa lukea silloin tällöin. Pidän siitä myös siksi, että innostun helposti fandomista ja ilmiöistä, jotka liittyvät esim. juuri Collinsin kirjasarjaan.

Ketä oman maasi kirjailijaa suosittelisit suomalaisille luettavaksi?
-Vilhelm Mobergia, erityisesti hänen romaaniaan Utvandrarna (Maastamuuttajat), joka on hänen tunnetun kirjasarjansa ensimmäinen osa. Oikeastaan kaikki Mobergin teokset ovat lukemisen arvoisia.

Utvandrarna on klassikko, ja siksi aloin aikoinaan lukea sitä. Se sisältää paljon ruotsalaista historiaa. Se kertoo ruotsalaisista maanviljelijöistä, joiden täytyy lähteä 1800-luvulla Amerikkaan. Mielestäni teos on vieläkin hyvin ajankohtainen, etenkin juuri nyt, kun Ruotsiin tulee paljon maahanmuuttajia muista maista.


Sarah, 31, Kuwait

Mikä sai sinut lähtemään jamboreelle?
-Tämä on kolmas kertani maailmanjamboreella, olen addiktoitunut niihin!

Mitä luet tällä hetkellä ja mitä pidät siitä?
-Shakespearen teoksia ja niiden lisäksi Malala Yousafzain ja Christina Lambin kirjoittamaa kirjaa I am Malala: The Girl Who Stood Up for Education and Was Shot by the Taliban (Minä olen Malala: Koulutyttö, jonka Taliban yritti vaientaa). Se kertoo pakistanilaisesta tytöstä, joka melkein tapettiin, koska hän uskalsi puhua ääneen oikeudestaan koulutukseen. Olen lukenut sen kolme kertaa.

Ketä oman maasi kirjailijaa suosittelet suomalaisille luettavaksi?
-En oikeastaan lue kuwaitilaisia kirjailijoita, joten haluaisin suositella libanonilaista Nizar Qabbania. Hän oli romanttinen mies, joka kirjoitti todellisesta elämästä, ja myös kuoli sen takia.

Jennillä puolestaan oli matkalukemisena Miika Nousiaisen Metsäjätti, jonka maailma tuntui kovin kaukaiselta toisella puolella maapalloa.

2 kommenttia:

  1. Kiva juttuidea! Blogissani on haaste teille. Mukavaa, jos ehditte vasteilemaan: http://oksanhyllylta.blogspot.com/2015/08/10-kysymyksen-haaste.html

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Kiitos haasteesta, ehdottomasti vastaamme siihen. :) -Jenni

    VastaaPoista